Home » Известни имена » Кой е Liu Bolin?

Кой е Liu Bolin?

Share Button
Kой е Liu Bolin?

Kой е Liu Bolin?

Liu Bolin е художник и артист роден в Китайската провинция Шандонк през 1973-та година. През 1995-та година той завършва Шандонгският Колеж по приложно изкуство и след това Централната академия за изящно изкуство в Пекин през 2001-ва година.

Неговите творби са показвани в много музеи по цял свят. В артистичните среди той е по-известен като „Невидимият човек“, , най-известните от творбите му са серията „Скрит в града“ , която е започната през 2005-та година.

Лиу принадлежи на поколението което се появи през ранните 90 години на миналият век, време в което започнаха Културната революция и началото на огромното производство и политическа стабилност.

След първата соло изложба в Пекин през 1998-ма година творбите на Liu Bolin се превърнаха в достояние на целият свят и неговото изкуство придоби интернационален характер.

Заедно с останалите интернационални събития от които той стана част, неговите отличителни фотографии и скулптури бяха показани в много от големите фотогравски фестивали като Les Rencontres d’Arles, освен това той имаше и самостоятелни изложби в Пекин през 2007 година, още една в същата година но в парижката  галерия Bertin-Toublanc, последвана от изложба в Ню Йорк през 2008-ма в Eli Klein Fine Art  и още няколко изложби през следващите години във Верона, Милано, Брюксел и Милано.

Към момента творецът живее и работи в Пекин, като този януари той бе ангажиран да се занимава с творческата част от албума на Бон Джови от 2013 What Abbout Now.