Home » Известни имена » Кой е Gucci?

Кой е Gucci?

Share Button
Семейство Gucci

Семейство Gucci

Да разглеждаме Gucci като един човек е малко или много грешно защото компанията е основана от един човек, но развивана в продължение на десетилетията от фамилията на Gucci. Но както и да е нека да проследим живота на компанията и Фамилията…

Днес Gucci е интернационална водеща компания предлагаща най-различни модни аксесоари, дрехи, часовници, бижута, парфюми и козметика. Но много преди марката да стане това което е днес, някъде към началото на 1921-ва година когато Бива основана от  Guccio Gucci фирмата е абсолютно неизвестна и може да се каже че е изградена от нулата. Първият магазин на Гучи се е намирал във Флоренция, градът в който е и регистрирана фирмата.

През началото на своят живот младият имигрант Giccio Gucci, първо пребивава като имигрант в Франция, а след това и в Лондон, Англия и се издържа като работник в едни от популярните тогава хотели. Той бива силно впечатлен от луксозният живот от кожата като материал и се решава да се впусне в живота и да рискува със свой собствен бизнес.

Началото на Gucci

През началото на 1920-та година той се завръща в своят роден град Флоренция, град изграден от художници и артисти и решава да стартира своя компания. Първоначално той преорганизира домът си по индустриален тертип така че да може да произвежда своите продукти. Към края на годината и началото на 21-ва година той е готов и открива своята фирма, занимаваща се с производство на луксозни кожени аксесоари произведени с изключително майсторство от занаятчии които Guccio наема работещи и занимаващи се с кожарство дълги години.

Второто поколение Gucci.

Aldo Gucci, Rodolfo Gucci и Vasco Gucci вдъхновени от труда на баща си му помагат да развие бизнеса и да разшири предлагането си като отварят магазини в Рим и Милано и освен това отварят допълнителен магазин в Флоренция. В тези магазини тогава семейството предлага фино изработени кожени аксесоари като обувки, портмонета, чанти, мокасини и трикотаж подписани с марката.

По време на втората Световна война компанията произвежда чантите си вместо от кожа от памучни тъкани, заради недостатъчното производство. Въпреки недостатъка чантите биват ясно разграничавани от останалите подобни продукти на пазара с двойното G в комбинация с зелена и червена лента. След войната емблемата на Гучи ( щит заобиколен с каре и Фамилията ) е станала синоним на Флоренция.

Rodolfo и Aldo Gucci  разширяват още повече предлагането като през 2953-та година отварят офиси на компанията в Ню Йорк. Филмови звезди и заможни пътешественици стават техни редовни клиенти през 50-те и 60-те години на миналият век, заради което малко или много Gucci придобива световна популярност. Кино звезди и музиканти позират с моделите на Gucci, популяризиращи още повече марката.

 

Третото поколение Gucci

До края на 70-те години на 20-ти век компанията просперира, но през 80-те това се променя и тя е на ръба от банкрута. Синът на Rodolfo – Maurizio оглавява компанията през 1983-та година след смъртта на баща си и освобождава чичо си от поста, който по това време е съден за данъчни злоупотреби. Маурицио се проявява като неуспешен президен и през 1988-ма година той продава компанията на баща си на Investcorp, базирана в Бахрейн.

През 1993-та година Maurizio се освобождава от последната налична стока и за нещастие през 1995-та година той бива убит в Милано. Убиецът посочва неговата съпруга като поръчител на убийството и с това компанията на Guccio Gucci бива безвъзвратно разделена от семейството което 3 поколения е отдало живота си на нея.

През последващите години компанията е във възход и във момента е една от водещите световни марки предлагащи парфюми, облекла, аксесоари, обувки, часовници, бижута и много други.

Ако искате да видите голяма част от уханията можете да посетите тази страница с Парфюми Gucci.